piątek, 3 lutego 2012

Spaghetti z klopsikami na zimowe dni



Idealne na zimową porę i temperaturę -20 stopni. Rozgrzewa, syci i jest przepyszne. Spaghetti lub inny makaron z pysznym sosem pomidorowym i klopsikami. To danie jest w miarę szybkie i bajecznie proste a przy tym mi kojarzy się ze śródziemnomorskim latem - pachnie zapachami słońca i Italii czyli bazylią, czosnkiem i oliwą. 

Spaghetti z klopsikami:

Pulpeciki: 
250g mielonej wieprzowiny i 250g mielonej wołowiny,
lub 500-700g mielonego mięsa z indyka
1 jajko,
2 łyżki startego parmezanu,
3 posiekane ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
3 łyżki bułki tartej 
1 łyżeczka soli, duża szczypta czarnego pieprzu

Sos pomidorowy:
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy,
2 puszki pomidorów krojonych w puszce po 450g każda,
2 łyżki cukru, sól, pieprz,
1-2 szklanki zimnej wody
świeża bazylia

Mięso na klopsiki wymieszać z jajkiem, dodać jajko, ser i resztę przypraw. Formować niewielkie kulki (mniejsze od orzecha włoskiego). Włożyć na chwilę do lodówki.



Cebulę i czosnek drobno pokroić i usmażyć na małym ogniu na maśle z oliwą i z łyżeczką oregano. Dodać pomidory i wodę, wymieszać w tym momencie należy posłodzić sos. Zagotować i doprawić przyprawami - oregano, solą i pieprzem. Wkładać pojedynczo pulpeciki i uwaga nie wolno mieszać dopóki kulki się nie podgotują, żeby się nie rozpadły. Gotować wszystko ok. 20 min. Po tym czasie dodać świeżą bazylię wedle uznania - ja dodaję sporo bo lubię jej smak. 

Podawać z makaronem spaghetti, wstążkami lub innym. Przed podaniem posypać parmezanem lub peccorino.



2 komentarze: