Mimo olbrzymiej śnieżycy za oknem zapachniało mi wiosną. Pyszny zielony szczypiorek z kuchennej hodowli parapetowej zdecydowanie sprawił, że zachciało mi się cokolwiek dziś zrobić.
Oczywiście ów szczypiorek poza jajkami jest jednym z głównych składników pasty jajecznej. Bez niego ja sobie nie wyobrażam porządnej pasty.
Sama pasta jest bajecznie prosta w wykonaniu i jaka pyszna!
Pasta jajeczna
Składniki:
2 ugotowane jaja
1 łyżka majonezu
szczypiorek w ilości dowolnej
sól
pieprz
Jak przygotować?
Ugotować jajka najlepiej na pół twardo - wtedy żółtko będzie łatwiej rozdrobnić. Obrać je ze skorupki i w miseczce dokładnie je rozdrobnić. Dodać łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku a następnie wszystko wymieszać na jednolitą pastę. Ja dodaję szczypiorek do pasty i mieszam ale można użyć go tylko do posypania pasty już na chlebie. Składniki starczają na 3-4 kromki chleba.
Przepis bierze udział w akcji Festiwal Śniadaniowy:
Moje ulubione kanapkowe "smarowidło". Pasta jajeczna sprawdza się zawsze :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam ;]
OdpowiedzUsuńlubię takie mazidełka do chlebka.
to fakt zawsze pyszne i dobre :)
OdpowiedzUsuń