środa, 8 lutego 2012

Kurczak z mango

Mimo kilku już podejść do kuchni chińskiej, tajskiej lub podobnej muszę się przyznać, że choć uwielbiam takie dania, to nigdy nic z nich dobrego nie wyszło. Mój mąż do dziś wspomina orientalny rosołek z kurczaka, na temat którego ja wolę się nie wypowiadać - określić go można jako niejadalny :)

Nadszedł czas kolejnej próby i z racji tego, że w spiżarni znalazło się i mleczko kokosowe i mango i imbir to powstał kurczak z mango. Kombinacja jak dla mnie nad wyraz przyjemna coś w rodzaju tajsko-indyjskiej kuchni - gęsta, kremowa konsystencja o słodkawym smaku.
Pyszota.
Przepis szybki i łatwy w zrobieniu a pachnie i smakuje zabójczo.
Polecam!


A swoją drogą może ma ktoś jakieś sprawdzone przepisy kuchni chińskiej ale z zastrzeżeniem braku woka i posiadaniem kuchenki indukcyjnej?

Kurczak z mango

Składniki:

1 łyżka oliwy
1 cebula - pokrojona w plastry
1 puszka mleczka kokosowego
100 g suszonego mango
400 ml wywaru z kurczaka
3 ząbki czosnku
15 g imbiru
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki przyprawy curry
sok z 1/2 limonki
2 podwójne filety z kurczaka
2 młode cebulki a właściwie ich szczypior

Jak przyrządzić?

Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć cebulę a potem wlać do niej mleczko kokosowe, bulion i pokrojone kawałki suszonego mango. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez ok. 5-7 min aż zmięknie. Dodać zmiażdżony czosnek, starty imbir, koncentrat pomidorowy i przyprawę curry. Zagotować. 




Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez kilka min aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Dodać pokrojonego kurczaka i gotować razem 5-10 min. Na koniec wlać sok z limonki i posypać zieloną cebulką. Do dekoracji można użyć świeżej kolendry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz